lördag 17 november 2018

Trivselfaktor med sig själv

Detta är inget inlägg för er som försöker vara kalorisnåla och/eller anser att mat är bara något man ska ha, inte heller om du inte kan njuta i ditt eget sällskap och faktiskt göra något för dig själv.

Lördag kväll, det har varit en bra dag, hundutställning, vänner, miljöombyte, men äta ska vi alla. Här gör vi alltid ett val hur det ska se ut.

En del rusar på i köket, snabbt ska det gå, mycket halv- och helfabrikat. Jag gillar det inte alls. Min matlagning ska vara på rena råvaror, i den utsträckning det nu går.

Ikväll var det kyckling på menyn. När jag börjar har jag sällan en aning om vad slutresultatet blir, kylskåpet får avgöra. Nedan är ett ihopplock, inget färdigt recept, sällan jag kör på recept.

Hursomhelst, nu följer ett litet recept, nej, det går inte på en kvart, men det är värt det, åtminstone för mig, inte bara för att det blir godare, utan även för att min kropp behöver "äkta" mat. Jag är född och uppvuxen på "riktig" mat och har fortsatt hela mitt vuxna liv med detsamma, idag är det viktigare än någonsin pga av min reumatiska värk. Jag har testat "slarvmetoden", det gjorde skillnad, negativt.

Så, här får ni lite, hur mitt liv ser ut i köket. Viktig faktor, både fysiskt och psykiskt.

Jag har privilegiet att få grönsaker från vårt trädgårdsland på Österlen, en del finns att tillgå hela vintern, jag har själv kryddor på min lilla plätt, en del ligger nu i frysen för att försörja mig under vintern, jag mår utmärkt av detta.



Nu så kommer resten;

- Ta fram en frusen kycklingfilé och koka den till nästan färdig, de blir väldigt mycket saftigare än att tina den under dagen

- Skölj potatis och dela dem i klyftor, ner i ugnsfast form tillsammans med minilökar (gula), ös på lite olivolja och klicka ner lite riktigt smör (fastnar inte i botten med den kombinationen), hämta kvistar av salvia, timjan och oregano från trädgården, alternativt köp färdiga kryddor i kruka. Var inte snål!
In i ugnen, rör runt lite då och då. Potatis och lök från Österlen, kryddor från min lilla plätt.


- Fram med gjutjärnsgrytan och ner med champinjoner, dessa dränker du i smör, vitlök och svartpeppar. Stek dem så de är nästan knapriga, det blir så gott.


- Fram med gjutjärnsstekpannan och ös ner kryddor från trädgården, basilika, oregano, rosmarin, salvia och timjan. Hjälp till med cayennepeppar och vad du nu har i kryddskåpet. Ös ner kryddorna tillsammans med smöret, låt kycklingen vänta. Detta ska steka ihop på låg värme ordentligt, sen får kycklingen hoppa ner i det smörgosiga krydderiet och stekas till. Låt inte kycklingen bli genomstekt.


- Ta allt i kycklingen, kryddor, stekspat och ös ner till svamparna, på med massor av grädde, låt detta småputtra på låg värme en låång stund. Ta med fördel lite vin i.


- Under tiden gör du en coleslaw på rödkål, äpplen, rödlök, turkisk yoghurt och kryddor efter tycke och smak. Rödkålen och rödlöken gör att den blir lila, lite skoj.
Rödlök och äpplen från Österlen.

- Allt börjar bli klart. Ta fram picklade morötter och rödlök (den var i princip slut).
Givetvis från Österlen och picklandet gör jag själv.

- Tänd lite ljus, duka fint, med ett vackert vinglas, trevlig tallrik och en fin servett. Sätt på någon vacker, lugn musik, som just du gillar. Klassiskt blev det för min del.

- Lägg upp maten så snyggt du kan, servera dig själv en god och vacker måltid, njut av ditt vin och njut av maten, plus den fina dukningen med hög mysfaktor du skapat till dig själv. Njut av ditt eget sällskap. I mitt fall, med en tiggande schefur vid min sida.



- Gå sen till närmsta granne och be grannen komma in och röja köket. Muta med en äppelpaj med vaniljsås, som jag tidigare gjort och har i frysen. Äpplen från Österlen.

Se om du inte kan handla närodlat, det är en enorm skillnad, alla har inte det lika bra som jag, men det finns en hel del i våra trakter, plus att det är miljövänligt.

Det lilla extra för dig, för att du faktiskt kan göra det. Det behöver inte alltid ske när du har gäster, utan när som, för just dig, för dig. Du får en trevlig måltid med dig och det kan göra allt betydligt lättare.

Om grannen röjde? Nope, lutar åt att allt åker ner på golvet, schefur får diska.
...om jag inte slocknar i soffan först!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar